Koffie- en cacaobedrijvenzullen tegen december 2024 moeten voldoen aan de vereisten van de verordening van de Europese Unie tegen ontbossing en bosdegradatie (EUDR). De race is begonnen om aan deze...
Tijdens controles wordt afgetoetst of het biobedrijf voldoet aan de vereisten zoals vastgelegd in de biowetgeving. In deze blog beschrijven we de meest voorkomende vaststellingen die controleurs van...
In België worden veel biologische producten ingevoerd. Denk aan biologische bananen uit Zuid-Amerika. Maar hoe werkt deze import en hoe kunnen we garanderen dat de producten daadwerkelijk biologisch...
Een ongeluk zit in een klein hoekje, zo ook een non-conformiteit dat tijdens het verwerkingsproces van biologische producten gebeurt. Al eerder schreven we een artikel over de top 5 meest voorkomende...
De residu-analyse: het is een technisch onderwerp waar wij bij TÜV NORD Integra dagelijks mee te maken krijgen. Zo kunnen we namelijk garanderen dat biologische producten daadwerkelijk biologisch...
De residu-analyse: het is een technisch onderwerp waar veel boeren mee te maken krijgen. Op deze manier bekijken we namelijk of de biologisch producten die je als boer aflevert daadwerkelijk 100%...
Non-conformiteiten: de controleurs van TÜV NORD Integra krijgen er regelmatig mee te maken tijdens een controle bij de bioboeren. Zowel binnen de plantaardige sector als de dierlijke sector komen er...
Een groot deel van de bedrijven die bij TÜV NORD Integra zijn aangesloten hebben een gemengde productie. Dat houdt in dat zij zowel biologische als niet-biologische producten produceren. Dat brengt...
Het onderzoekswerk dat TÜV NORD Integra doet naar onopzettelijke contaminatie is wekelijks aan de orde. Wat zijn de zeven meest voorkomende vormen van onopzettelijke contaminatie en wat kan je als...
Er is nog wel eens verwarring over het gebruik van het biologisch logo in de bio-industrie. In deze blog helpen we misverstanden over het biologo de wereld uit. Wat mag wel en wat mag niet met...
Non-conformiteiten in de bioverwerking: het komt meer dan eens voor. In dit artikel bespreken we de sancties van zo’n non-conformiteit en de top 5 van de meest voorkomende fouten die controleurs van...
In alle verwerkte voedingsproducten, zowel biologische als niet-biologische zit dit ingrediënt verwerkt: zout. Ondanks dat het vaak in kleine concentratie wordt toegevoegd, is het essentieel voor de...
De wetgeving omtrent het gebruik van aroma’s is strenger geworden. Eenvoudigweg een ‘natuurlijk aroma’ in de ingrediëntenlijst declareren mag niet meer, de wetgeving vereist nu meer transparantie....
Het krijgen van een biocertificaat is altijd een mooi moment. Het is hét bewijs dat je een biobedrijf hebt. In 2023 verandert er nogal wat in de lay-out en in de geldigheid van het certificaat. In...
Eerder hebben we het auditproces voor landbouwers uitgelegd. Maar ben je bijvoorbeeld een producent van fruitsappen en wil je gedeeltelijk biofruitsappen gaan verwerken, dan is onderstaande blog voor...
Om gecertificeerd te worden en te blijven voor bio, zijn er controles nodig. Deze controles worden audits genoemd. In dit artikel wordt beschreven hoe het proces van zo’n audit eruit ziet: van de...
Sinds de nieuwe biowetgeving in voege is getreden, is ook de aanmeldingsprocedure ook enigszins gewijzigd. Dit is niet enkel belangrijk voor nieuwe biobedrijven, maar ook voor de reeds...
Op een boogscheut van de Antwerpse ring ligt een klein paradijs: het Vremdveld. Hier telen Bart Verstraete en Tinne Demey groenten, fruit en bloemen. Sinds een aantal jaren zijn ze bio-gecertificeerd...
Wanneer een non-conformiteit wordt vastgesteld, hetzij tijdens een audit, hetzij als gevolg van een niet-conform product, is het een goede gewoonte om ervoor te zorgen dat twee afzonderlijke reeksen...
Als ICT-dienstverlener sta je dagelijks stil bij de noden en wensen van je klanten. Maar dat is niet altijd zo eenvoudig. Voor de ene organisatie is een bepaald item van het allergrootste belang en...
Het Rainforest Alliance keurmerk is een nieuwe standaard die is geïmplementeerd in 2021, amper één jaar geleden dus. Het keurmerk heeft niets met bossen en bomen te maken, wel alles met voeding....
Een thermometer, logger of een ander instrument dat de temperatuur meet is essentieel in voedingsbedrijven. Meestal dienen ze ook als controle- en registratiemiddel voor een kritisch controlepunt van...