Het krijgen van een biocertificaat is altijd een mooi moment. Het is hét bewijs dat je een biobedrijf hebt. In 2023 verandert er nogal wat in de lay-out en in de geldigheid van het certificaat. In dit blog vertellen we meer over hoe het certificaat nu wordt opgemaakt en wat je in de Europese databank TRACES terug kan vinden.

 

Liever luisteren? Start dan aflevering 14 van onze podcast, waarin certification officer Hadewijch aan het woord is.

 

Eén certificaat per biobedrijf

Het jaar 2023 is met recht een overgangsjaar te noemen. De lay-out van de certificaten is veranderd en dagelijks worden de nieuw opgemaakte certificaten uitgegeven.

Er is één standaard lay-out voor alle Europese landen. Elke biobedrijf krijgt nu ook maar één certificaat waar alle activiteiten worden samengevoegd, in plaats van een apart certificaat voor elke activiteit. 

Het certificaat is opgedeeld in twee aparte delen.

  • Deel 1 is een verplicht deel dat er voor elk land hetzelfde uitziet. In dit deel staan de standaard gegevens van de klant, zoals de bedrijfsgegevens, welke activiteiten er zijn, de productcategorieën, de datum van uitgifte en de naam van het controleorgaan. De productcategorieën stonden voorheen bij de productlijst (deel 2), maar worden nu in deel 1 opgesomd.
  • Deel 2 kan verschillen per land. Hier staan onder andere alle producten op die gecertificeerd zijn, in de vorm van een productlijst.

 

Alle certificaten van biodeelnemers uit Europa, en waarschijnlijk in de toekomst ook deze uit derde landen, zijn terug te vinden in TRACES. Dit is een online database, welke ontwikkeld is door de Europese Commissie. 

 

Vertaling van het certificaat

Het biocertificaat wordt standaard uitgegeven in de taal van het land waarin het bedrijf gevestigd is. Voor Vlaanderen wordt het certificaat dus in het Nederlands uitgegeven. Echter is een veelvoorkomende vraag of het certificaat vertaald kan worden.

Welnu, vroeger was het mogelijk om een vertaling op te maken vanuit ons systeem, ook met de vertaling van de productlijst.
Nu kan alleen deel 1 nog zelf worden aangepast door te kiezen voor een andere taal op de website van TRACES. Helaas kan deel 2, de productlijst, nog niet vertaald worden. Deze blijft altijd in de taal waarin het standaard certificaat is opgemaakt. Echter ligt er wel vanuit verschillende landen het verzoek om de vertaling van de productlijst in TRACES mogelijk te maken. Hopelijk is dit dus op korte termijn mogelijk.

 

Geldigheid van het certificaat

Het biocertificaat is altijd minimaal een jaar geldig. Vroeger was het certificaat van een bereidend bedrijf na een controle altijd geldig tot het einde van het volgende jaar. Voor landbouwbedrijven waren de certificaten van juni tot juni geldig, dus precies één jaar.


Omdat er nu met slechts één certificaat gewerkt gaat worden waar beide activiteiten op staan, kan er ook maar één datum op het certificaat staan. Verschillende landbouwcertificaten met een activiteit voor bereiding gaan om die reden dan ook geldig zijn tot het einde van het volgende jaar.

 

Heb je interesse om met je bedrijf de stap te zetten naar bio? Vraag dan ons gratis infopakket aan via de website.

Wanneer je het formulier invult, krijg je automatisch een infopakket in je mailbox. Hierin vind je alle relevante en belangrijke documenten die nodig zijn om de stap naar bio te maken.