Heeft u processen die u uitbesteedt aan andere bedrijven? Lees dan zeker deze blog verder.

Als een gecertifieerd bedrijf een voedselveiligheidscertificaat aan een klant bezorgt, dan wil die klant complete transparantie hebben over welke processen het gecertifieerd bedrijf zelf uitvoert, welke processen het bedrijf laat uitvoeren door een ander bedrijf en welke processen niet geaudit werden (exclusions). Deze informatie is dan ook terug te vinden op het certificaat.

In deze blog willen we de bijzonderheden en definities met betrekking tot uitbesteding op een rij zetten.

Bij IFS Food wordt er een onderscheid gemaakt tussen handelsgoederen, volledig uitbestede producten en uitbestede processen:

- Volledig uitbestede producten zijn afgewerkte producten, geproduceerd door een ander bedrijf en aangekocht door het te certificeren bedrijf om het in dezelfde staat terug te verkopen. Een volledig uitbesteed product draagt het merk van het gecertificeerde bedrijf of van een private label.

- Handelsgoederen zijn afgewerkte producten, geproduceerd, verpakt en geëtiketteerd door en onder een andere bedrijfsnaam dan de productielocatie die IFS Food gecertificeerd is om het in dezelfde staat weer terug te verkopen.

- Een uitbesteed proces wordt gedefinieerd als een productiestap of een deel van een productieproces (inclusief primaire verpakking en etikettering) dat door een derde partij wordt uitgevoerd namens de productielocatie die IFS Food gecertificeerd is.

De definitie van handelsgoederen en uitbestede processen in BRCGS Food is vergelijkbaar met IFS Food. Een uitbesteed proces in BRCGS Food geldt eveneens als een tussenstap. Om te voldoen aan de definitie van uitbesteding in BRCGS Food moet het product wel eerst toekomen op de te auditeren vestiging en na de uitbesteding ook weer terugkomen naar deze vestiging. Indien dit niet het geval is wordt het proces gezien als dienstverlening en geen uitbesteding.

Bedrijven die processen uitvoeren in opdracht van het te certificeren bedrijf dienen hiervoor te beschikken over een GFSI goedgekeurde standaard of dienen jaarlijks een audit er plekke te ondergaan door een gekwalificeerd auditor. Tussen beide bedrijven dient er een contract te zijn afgesloten. Uitbestede processen vallen onder de scope van IFS Food en BRCGS Food audits.

Wens je ook handelsgoederen mee te nemen bij de certificatie-audit, dan kan dat voor BRCGS Food door het hoofdstuk 9 (Handelsgoederen) te laten auditen. Bij IFS Food kunnen handelsgoederen evenals volledig uitbestede producten meegenomen worden door de IFS Food audit te combineren met een IFS Broker audit.

Er is geen verplichting bij BRCGS en IFS Food om handelsgoederen en volledig uitbestede producten mee te auditen. Indien deze niet mee worden geaudit, zal dit kenbaar gemaakt worden op het certificaat en in het bedrijfsprofiel van het auditrapport.

Bij de autocontrolegidsen staat in het toepassingsgebied per gids gespecifieerd wat binnen de scope van de audit valt en wat niet. Bijvoorbeeld voor de gidsen G014 en G022 valt uitbesteding onder de eis met betrekking tot leveranciersselectie waarbij gesteld wordt dat het bedrijf zelf zijn eisen moet opstellen aan het bedrijf dat het uitbestede proces uitvoert (inclusief de algemeen wettelijke bepalingen zoals het hebben van de juiste toelating of erkenning).

Hebt u na het lezen van deze blog nog vragen? Blijf er niet mee zitten, wij helpen u graag verder.