De wetgeving omtrent het gebruik van aroma’s is strenger geworden. Eenvoudigweg een ‘natuurlijk aroma’ in de ingrediëntenlijst declareren mag niet meer, de wetgeving vereist nu meer transparantie. Dit zorgt nogal eens voor verwarring. Welke aroma’s mogen nog wel gebruikt worden in biologische producten?

Liever luisteren dan lezen? Luister dan deze aflevering:

Natuurlijke x-aroma’s

Sinds de nieuwe wetgeving volstaat natuurlijk aroma niet meer en moet de term natuurlijk x-aroma gebruikt worden, waarbij de ‘x’ staat voor een specificatie van de aroma. Bijvoorbeeld natuurlijk aardbeiaroma.

Wat de term ‘natuurlijk’ inhoudt, is wettelijk gedefinieerd in de aromawetgeving van de Europese Verordening. Het houdt in dat het aromatiserende component voor ten minste 95% uit het biologische product, bijvoorbeeld aardbei, moet bestaan. De overige 5% mag onder bepaalde voorwaarden bestaan uit niet biologische ingrediënten. Een natuurlijk x-aroma zonder biologische certificering, moet meegerekend worden in het niet-biologische aandeel van maximaal 5%.

Wanneer natuurlijke aroma’s gebruikt worden, moet dit gespecificeerd worden op het etiket, zodat dit ook voor de consument transparanter is. 

Biogecertificeerd aroma’s

Aroma’s die biogecertificeerd zijn mogen gebruikt worden in de producten. Hier zijn geen wijzigingen of uitzonderingen voor.

 

Verandering van aroma’s

Bij het starten van biologisch produceren, kan het nodig zijn om met andere aroma’s te gaan werken die voldoen aan de eisen. Smaken kunnen hierdoor veranderen. Begin daarom tijdig met het aanpassen van recepturen om de smaak zo goed mogelijk te optimaliseren.
Tijdens de eerste controle wordt er altijd gekeken wat de technische fiches zijn, zodat de aroma’s aan de biologische vereisten voldoen.

Huidige gecertificeerde bedrijven die twijfelen over hun aroma’s, mogen altijd contact opnemen met hun controleur voor feedback.