Er is nog wel eens verwarring over het gebruik van het biologisch logo in de bio-industrie. In deze blog helpen we misverstanden over het biologo de wereld uit. Wat mag wel en wat mag niet met betrekking tot het biologisch logo? En wat is er rondom dit onderwerp veranderd in de biowetgeving die in januari 2022 in werking is getreden?

 

Luister je liever naar de podcast die we over dit onderwerp hebben opgenomen? Start dan nu de onderstaande audio of zoek de Biocertificatie podcast op Spotify.

 

 

Het biologisch logo op producten

Het biologisch logo van mag volgens de wet gebruikt worden voor biologische producten. Sterker nog: op biologische producten die in een consumentenverpakking zitten, moét het biologisch logo op vermeld staan. Deze wordt altijd gebruikt in combinatie met het controleorgaannummer en de origine bepaling van de ingrediënten.

 

Wijziging in wetgeving

De origine bepaling kent sinds januari 2022 een wijziging. In de oude wetgeving was bepaald dat 98% van de ingrediënten afkomstig moest zijn van een bepaalde regio om de origine te kunnen aanduiden op het etiket. Wanneer 98% van het product afkomstig was uit Europa, mocht ‘EU landbouw’ op het etiket komen te staan.

De nieuwe wetgeving is wat soepeler. Nu moet ten minste 95% van het product afkomstig zijn van een bepaald continent, land of regio, om de origine bepaling te kunnen aanduiden - bijvoorbeeld ‘Belgische landbouw’.

 

Verschillende etiketten

Voor verwerkte en samengestelde producten, zoals kant-en-klaar maaltijden, is het soms moeilijk om aan de 95% origine te komen. Voor mono-producten, zoals groente en fruit, is dat makkelijker. Het is ook verplicht dat daar de origine bepaling opstaat.


Heb je meerdere leveranciers uit verschillende delen van de wereld? Dan moeten er meerdere etiketten worden opgemaakt. Een dubbele aanduiding van EU/niet-EU landbouw is niet toegestaan. Dat spreekt elkaar namelijk tegen. De origine bepaling in combinatie met het biologisch logo, moet de aanduiding van de oorsprong volgen.

  

Hoe mag het biologisch logo niet gebruikt worden?

Er zijn ook een aantal situaties waarin het niet is toegestaan het biologisch logo te gebruiken. Het logo mag niet gebruikt worden:

  • op producten waarbij minder dan 95% van de ingrediënten van agrarische oorsprong biologisch zijn.

  • op producten waar het hoofdingrediënt (meer dan 5%) afkomstig is van wild of van de visserij.

  • bij producten die in omschakeling zijn.


Het logo op websites en facturen

Het gebruik van het bio-logo mag, in combinatie met controleorgaannummer en origine bepaling, bij producten vermeld worden. Maar let op: je mag het biologisch logo niet in z’n algemeenheid toepassen.

Op facturen mag het logo bijvoorbeeld niet in de standaardopmaak worden toegevoegd. Alleen wanneer het verband houdt met de specifieke producten op de factuur mag het logo worden ingevoegd. Zo voorkom je verwarring en misleiding.

Ook op de website mag het logo niet in het algemeen worden gebruikt. Dat kan de indruk wekken dat een bedrijf volledig biologisch is. Als dat niet het geval is, kan het voor verwarring zorgen. Het biologisch logo mag wel geplaatst worden bij specifieke producten in de webshop, die aan de biologische vereisten voldoen, in combinatie met het controleorgaannummer en de originebepaling.

 

Het plaatsen van het biologisch logo blijft een lastig onderwerp. Heb je vragen? Stel ze gerust via de contactpagina op de website of neem telefonisch contact met ons op.