Sinds de nieuwe biowetgeving in voege is getreden, is ook de aanmeldingsprocedure ook enigszins gewijzigd. Dit is niet enkel belangrijk voor nieuwe biobedrijven, maar ook voor de reeds biogecertificeerde bedrijven die hun activiteiten wensen uit te breiden. In dit artikel leggen we uit wat de veranderingen precies inhouden.

Liever luisteren? Luister dan deze aflevering over de aanmeldingsprocedure als biobedrijf. 

 

Een informatiepakket voor biocertificering

Ben je als bedrijf geïnteresseerd in het biolabel? Dan zal je allicht heel wat vragen hebben over hoe dit nu in zijn werk gaat. Zeker nu de nieuwe biowetgeving van kracht is. Daarom hebben we een informatiepakket gemaakt, waarin alle informatie over de nodige stappen terug te vinden is.

Dit informatiepakket bestaat uit het volgende documenten:

  • Een toelichting van de wetgeving.

  • De huidige tarieven waarmee je een inschatting kan maken van de kosten.

  • Een stappenplan welke schematisch weergeeft welke stappen een bedrijf dient te doorlopen voor de aanmelding

  • Het aanmeldformulier. Dit formulier betekent de start de samenwerking tussen het bedrijf en TÜV NORD Integra.

Het informatiepakket kan je aanvragen op deze pagina

 

Het invullen van het aanmeldformulier

Uiteraard hebben we een aantal gegevens van het bedrijf nodig, zoals de contactgegevens, de juridische structuur en de gegevens van de verantwoordelijke van het bedrijf. Daarnaast is het belangrijk om te weten met wat voor soort bedrijf we te maken hebben. Hiervoor dienen alle activiteiten en producten verklaard te worden die voor de biocertificering in aanmerking komen. Zodra we beschikken over alle nodige gegevens, kunnen we het contract bezorgen. Dit is een contract wat de activiteiten en verantwoordelijkheden zowel voor jouw bedrijf als voor ons als controleorgaan, specificeert.

Wanneer het contract klaar is, dient nog één stap gezet te worden: de aanmelding via het e-loket. Dat is een digitaal loket van het Departement van Landbouw en Visserij van de Vlaamse overheid. Dit laatste punt vormt het sluitstuk en is tevens de enige wijziging in het aanmeldproces in de nieuwe bioverordening.

Deze laatste actie zal uitgevoerd moeten worden door het bedrijf zelf. In het e-loket moet onder andere het contract geüpload worden dat je van TÜV NORD Integra hebt ontvangen. De officiële start van het bedrijf als biobedrijf begint wanneer zowel het contract als de kennisgeving bij de overheid via het e-loket ingediend zijn.

 

De verschillende activiteiten

Zoals eerder beschreven, dienen op het aanmeldingsformulier alle activiteiten aangegeven te worden. De activiteiten die onder de biocertificering vallen zijn wettelijk gedefinieerd. De volgende activiteiten worden onderscheiden.

  • Landbouwers: hier wordt een onderscheid worden gemaakt tussen plantaardige of dierlijke productie.

  • Bereiders: dit omvat alles met betrekking tot de verwerking van de voedingsproducten. Denk ook aan het etiketteren en het (her)verpakken van producten bestemd voor de consument.

  • Verdeler eigen naam: wanneer een bedrijf een eigen merk op de markt wil zetten, ook wel ‘private label’ genoemd.

  • Importeur of exporteur: wanneer er sprake is van inkoop of verkoop naar derde landen. Derde landen zijn landen die niet tot de EU-lidstaat behoren.

  • Verdeler B2B: deze activiteit geldt wanneer er handel is tussen bedrijven onderling.

  • Verkoop van ruwe producten: onverpakte producten die rechtstreeks aan de eindconsument worden verkocht.

 

Bij het aangeven van de activiteiten is het belangrijk om deze te specificeren, zodat de documenten vanaf het begin volledig en correct worden ingevuld.

 

Wijzigingen in de activiteiten (ook voor huidige gecertificeerde bedrijven)

Wijzigingen door te geven via het e-loket

Het kan natuurlijk voorkomen dat er wijzigingen zijn in de activiteiten, bijvoorbeeld dat er een nieuwe activiteit bijkomt. In dat geval moet de wijziging worden doorgegeven via het e-loket. Een voorbeeld: wanneer een bereider die tot voor kort de ingrediënten haalde uit EU-landen en dit nu ook inkoopt vanuit China of het Verenigd Koninkrijk. Dit wordt beschouwd als het importeren van goederen uit derde landen en moet als activiteit gemeld worden bij het e-loket.

Het melden van bijkomende percelen is geen nieuwe activiteit. Echter dient een nieuw perceel dat naar biolandbouw omgeschakeld gaat worden, wel gemeld te worden via het e-loket bij het Departement van Landbouw en Visserij. De wijziging doorgeven bij TÜV NORD Integra is niet nodig.

 

Wijzigingen door te geven aan TUV NORD Integra

Er is een wijziging die alleen aan TÜV NORD Integra doorgegeven dient te worden. Dit betreft een wijziging of een aanmelding in de dierlijke productie. Bijvoorbeeld wanneer een melkveebedrijf dat reeds biologische melkkoeien houdt, nu ook wenst te starten met biologische kippen. Deze wijziging hoeft dus niet gemeld te worden via het e-loket.

 

Samenvattend kan er gezegd worden dat de aanmeldingsprocedure drie pijlers omvat.

  1. Allereerst de aanmelding bij ons via het aanmeldingsformulier dat terug te vinden is in het infopakket.

  2. Hierna volgt het contract dat wij opstellen.

  3. Tot slot dient de aanmelding gedaan te worden via het e-loket.

     

Wanneer dit allemaal voltooid is, kan er een audit ingepland worden.

Hoe het auditproces verloopt leest u in een verdere blog.